11 Eylül 2011 Pazar

İş arayanlara tavsiyeler - Nelere dikkat etmelisiniz?

Şimdiye kadar genelde masanın diğer tarafında tek başına oturanlardan biriydim ben de. Askere gitmeden önce masanın rahat tarafına geçmiş ve bir kaç kişi ile işe alım mülakatı yapmıştım, askerden döndükten sonra ise yaklaşık 130 kişi ile mülakat yapma şansı yakaladım, bu yazımda karşılaştığım örnekleri ve öğrendiklerimi paylaşacağım.

Öncelikle ben işin teknik kısmında yer alıyorum, yani İnsan Kaynakları departmanları gibi kişisel özellikleri sorgulamıyor, ilginç sorular sormuyorum, daha doğrusu soramıyorum. Çünkü işin psikoloji değerlendirmesi kısmını tam olarak bilemiyorum. Bu konuda bloglara ya da Kaynağım İnsan gibi IK ile profesyonel olarak ilgilenenlere başvurabilirsiniz.

Benim dikkat ettiğim hususları aşağıda bulabilirsiniz:


CV'niz yalın, anlatmak istediğini doğrudan veren ve imla hatasız olsun.


Öncelikle imla konusu çok önemli. Bir kaç CV'yi doğrudan geri çevirdiğimi ve sahibini görüşmeye dahi çağırmadığımı biliyorum. Neden önemli imla? Bir iş başvurusunda bulunuyorsanız sizden önce CV'niz ile karşılaşıyoruz ve ilk değerlendirme bir doküman üzerinden yapılıyor. Eğer ciddi imla hataları ile karşılaşırsam CV'nin özensizce hazırlandığı izlenimini edinirim ve iş konusundaki ciddiyetinizi daha en baştan sorgularım. En az 15 yıl Türkçe eğitimi almış, ana dili Türkçe olan bir insanın haliyle daha iyi bir doküman hazırlaması gerekiyor.

İş tecrübelerinizi yazdığınız bölümler, sizin hangi projelerde hangi görevlerde ne yaptığınızı anlamamız için gerekli kısımlardır. Dolayısı ile buralara mümkün olduğu kadar anlaşılır bir dille ne yaptığınızı anlatmanız gerekir. Anlatım ne kadar uzarsa karşınızdaki kişinin okumasını zorlaştıracağınızı aklınızdan çıkarmayın. Bu kısımlarda anahtar kelimeler kullanmanız faydanıza olacaktır. Örneğin: ERP, IK, E-Ticaret, Sektör adı, vs...

Kariyer.net gibi iş arama sitelerinde "Yetenekler" kısmında yer alan "bunu bu kadar biliyorum" dediğiniz yerler var ya, "Photoshop - Uzman - 10/10" gibi, burayı doldururken çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü CV'nizin çıktısını aldığımızda aslında çok da önemsemediğimiz ama sitenin sunduğu bu özellik dokümanda fazla yer kaplayabiliyor. Geçenlerde gelen bir arkadaş okulda gördüğü her şeyi, duyduğu ya da karşılaştığı her şeyi eklemiş bu kısıma ve bir çoğuna "Uzman" yazma gafletinde bulunmuş. Unutmayınki hiç kimse o kadar çok konuda uzman olamaz, dolayısı ile eklediğiniz bir çok şey anlamsız oluyor. Mesela Windows XP'de uzmanım demeniz inanılmaz itici gelecektir, kimse sizi bu yüzden işe almaz. Her işe başvurabileyim diye özellik eklemek ise kararsızlığınızı ortaya koyacak ve yine kötü bir etki yaratacaktır.


Görüşmede kendinize güvendiğinizi gösterin, net olun.


İşe alım yapacak olanlar, ilanlarda yazanların aksine her şeyi bilmeniz gerektiğini düşünmüyorlar, bunu aklınızdan çıkarmayın. İlanların var olma nedenlerinden biri de kendine güveni eksik olanları daha ilk aşamada elemektir. Eğer cesaret edip ilana başvurmazsanız ne kadar zeki ya da akıllı olursanız olun işi alamazsınız. Mülakat yapanların istediği kişiler işi yapabilecek ya da yapmaya hevesli insanlardır. Teknik olarak yeterliliğiniz artı bir özelliktir. Ancak işi yapabileceğinize, azminize ve hevesinizin geçici olmadığına kanaat getirdiğimizde eksikleriniz olsa bile işe alabileceğimizi düşünürüz.

Görüşme esnasında rahat olun, ancak rahatlıktan kastım bir anda karşınızdakiler ile senli benli olmanız değil. Ciddiyetinizi koruyarak esprili olabilirsiniz, bu karşınızdakileri de rahatlatacaktır. İş tecrübelerinizi, hayallerinizi anlatırken konsantre olun ve çok fazla duraksamayın. Karşınızdakinin mümkün olduğu kadar yüzüne bakın ve yüz ifadesinden anlayacağınız üzere konuyu gereksiz yerlere taşımayın. Böylelikle mülakat yapanların dikkatini dağıtmamış olursunuz. En önemli nokta ise yaptığınız işi tam olarak anlatmanız. Net olun, "şu projede şu işleri yaptım" demeniz en kestirme yoldur. Zaten merak eden mülakatçı detay öğrenmek isteyecek ve soru ile karşılık verecektir.

Son bir not olarak, karşınızdakinin de bir insan olduğunu unutmayın. Ne kadar da sizi işe alacak kişi de olsa, ortam çok ciddi görünse de iletişim her şeydir. Konuşmaktan, iletişim kurmaktan korkmayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder