13 Kasım 2011 Pazar

Ekşi Sözlük, Türk İnternet Sektörü için ne ifade ediyor?

2003 yılıydı sanırım, etrafımdan çokça duyardım adını ama girip bakmışlığım yoktu. Ofiste beraber çalıştığımız bir arkadaş Ekşi'de yazardı. O aralar kurcalamaya başladım okur olarak. Sonrasında boş vaktimin neredeyse tamamına yakınını burada geçirir oldum. O zamanlar daha doğaldı tabi, yazar sayısı az olduğundan olsa gerek içerikler çok daha kaliteli idi. Yazan, ne yazdığını, neden yazdığını bilirdi. Okuyan da hem bilgilenir hem keyiflenirdi. Güzel bir espri anlayışı vardı (Ekşi kültürünü benimseyenler hala devam ettiriyor).

Ekşi Sözlük, ilk Sedat Kapanoğlu tarafından bu maksatla yapılmamış olabilir ancak çok uzun zaman önce yerleştiği nokta aslında Web'in şu an bulunduğu nokta ile hemen hemen aynı. Sosyal medya ağırlıklı bir internet mecrasına Ekşi Sözlük neredeyse ilk açıldığı gün girmişti. Farkı, bunu herkesin kullanamıyor olmasıydı. Sadece bu da değil, internet üzerinde iş fikri geliştiriyorsanız ve fikirleriniz kullanıcı beslemeli içerik üzerine ise karşınızda hep Ekşi Sözlüğü bulursunuz. İçerik bazlı web, aslında Ekşi Sözlüğün parçalara bölünmüş halinden başka bir şey değildir. Sub-Etha ve yazarlara açık olan kısımları göz önüne aldığınızda, Wikipedia, Facebook, Twitter, vs...'nin aslında çıkış noktalarının Sözlükte çoktan var olduğundan emin olabilirsiniz.

Sedat Kapanoğlu, Windows'ta çalışmasa ve Ekşi Sözlük'e fikir geliştirmeye yönelse idi, Türkiye tarihinde bulunamaz bir başarıya imza atmış olurdu zannımca. Şu anda bile başarılılar arasında ilk sırada yer alıyor. Sözlüğün hala neredeyse ilk açıldığı günkü fonksiyonalitesi ile kalması Kapanoğlu'nun en büyük handikapı olsa gerek. Tabi düşündüğü ve haklı olduğu taraflar muhakkak vardır ancak bu kadar sadık kullanıcı ile çok daha büyük başarılara imza atmamak, ele gelen fırsatın kaybedilmesi demek olur.

Kapanoğlu'nun ısrarcı olduğu bir nokta var, çokça takdir ettiğim. Ekşi Sözlük'ü bir ticarethane'ye dönüştürmemeye çabalıyor ısrarla. Reklamlar ve kimi zaman yapılan organizasyonlar dışında para mevzusu gördüğüm kadarı ile vizyonuna hiç girmiyor. Mahkemelerle uğraşıyor, yaptırımlara karşı durmaya çalışıyor ama karşılığı bunca şeye katlanmaya değiyor mu kendisine sormak lazım (Bu noktada yazar Kapanoğlu'nun milyon dolarlar kazanmadığı düsturu ile yola çıkmıştır :) )

Kullanıcıları tarafından bu kadar aktif kullanılan bir site Sean Parker'ın elinde olsa neler yapabilirdi hayal dahi edemiyorum. Yerelden Global'e kesin açılırdı ama bir Facebook olur muydu bilmiyorum.

Bir kere şimdiye kadar kendi reklam alt yapısını mutlaka oturtmalıydı. Aracı firmaları aradan çıkarıp birebir kendisi yapmalı idi. Kullanıcı verisini iyi okumalıydı, boş vaktimin hala bir kısmını burada geçirdiğim düşünülürse benden alamayacağı veri yok. Ancak hala mütevazi takılmakta ısrar etmesi, sözlüğün geleceği açısından umut vaad etmiyor.

Ekşi Sözlük yönetimi bir şeyin farkına varmalı. Yazarlar, okurları çekmek ve içerik oluşturmak için olmazsa olmazlardır. Ancak Ekşi Sözlük'ü dünya çapında yer edindirecek finansal kaynağı sağlayacak olan okurlardır. Google+ vari bir deneme yapsa idi Kapanoğlu, anında kullanacak milyonlarca insan bulabilirdi, bir günde. Böyle bir güç Türk internet sektöründe kimin elinde varki?

Ekşi Sözlük, Türkiye'de internetin yüz akıdır. Ancak asla başarı yeterli gelmemeli. Çünkü çok daha iyisini yapabilecek birikime ve güce sahiptir. Bünyesinde muhteşem fikirler üretecek, gerçekleştirecek insanları barındırıyor ve hepsi Kapanoğlu'nun bir tek sözü ile harekete geçebilecek inanca sahipler.

Yolun açık olsun Sözlük.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder